Cursussen TEKENEN en SCHILDEREN  (wekelijks)

vanaf 13 september 2021

De cursussen vinden plaats in "De Kunstbarak", bij Globe, Centrum voor Kunst en Cultuur, aan de Heuvellaan 33 in Hilversum (bij het MCO gebouw)

Tekenen en Schilderen

Maandagmiddag

Tekenen en Schilderen

maandagavond

Tekenen en Schilderen

dinsdagmorgen

Inloop Atelier

dinsdagmiddag

Tekenen en schilderen; Art Avanced Class 

dinsdagavond

toelichting per cursus:

♦ Cursus TEKENEN + SCHILDEREN, MAANDAGMIDDAG 14.00 - 16.30 uur
12 lessen: € 285, elke week; 13 september - 13 december 2021

♦ Cursus TEKENEN + SCHILDEREN, MAANDAGAVOND 19.30 - 22.00 uur
12 lessen: € 285, elke week; 13 september - 13 december 2021

♦ Cursus TEKENEN + SCHILDEREN, DINSDAGMORGEN 10.00 - 12.30 uur
12 lessen: € 285,- elke week; 14 september - 14 december 2021

♦ Cursus TEKENEN EN SCHILDEREN, ART ADVANCED CLASS, DINSDAGAVOND 19.30 - 22.00 uur
12 lessen: € 285  elke week, 14 september - 14 december 2021
(Deze cursus is voor een geselecteerde groep, voor informatie of inschrijving kun je bellen: 06-48758174)


OMSCHRIJVING  EN INHOUD VAN DEZE CURSUSSEN:
In deze cursussen wordt gewerkt met diverse materialen: houtskool, grafiet, krijt, olieverf, acryl, aquarelverf. We werken zowel naar de waarneming als naar ideeën, fantasie of verbeelding: abstract en figuratief. De begeleiding in deze cursus is na informatie in de groep vooral individueel. Elke les start gemeenschappelijk met een lessuggestie, theorie, diashow of demonstratie n.a.v. thema’s, stijlen, technieken en materialen. Meestal werken we een paar lessen aan een zelfde thema. Men kan ook eigen plannen maken.

We zullen ons ook laten inspireren door de schilderkunst en kunstgeschiedenis. In de cursus werken we serieus én speels aan eigen ideeën en een persoonlijke beeldtaal, maar ook degelijke kennis van materialen en de mogelijkheden van verschillende beeldelementen als kleur, lijn, compositie, etc. zijn belangrijk.

N.B. De kosten zijn exclusief materialen, maar alle materialen zijn wel aanwezig in het atelier en kunnen tegen vergoeding gebruikt worden (afhankelijk van gebruik, gemiddeld € 2,50 per les). Bij inschrijving ontvang je een materialen-lijst waarop benodigdheden vermeld staan, voor wie eigen materialen meeneemt.


INLOOP ATELIER Dinsdagmiddag tussen 13.30 tot 16.30 uur elke week vanaf 14 september 2021
Per aanwezig uur: € 7,50. We werken met een 10 à € 75 of 25 uren kaart à € 185
Data dinsdagmiddag: vanaf 14 september

Bedoeld voor mensen die zelfstandig kunnen werken. Men kiest eigen thema's of onderwerpen. Het atelier met toebehoren staat tot uw beschikking, Mark van Praagh is aanwezig voor individuele begeleiding en adviezen. Je kunt zelfstandig werken op uw zelf gekozen tijden op dinsdagmiddag tussen 13.30 en 16.30 uur (elke week). Je betaalt per aanwezig uur. 10 uren kaart: € 75,-; 25 urenkaart: € 185

Wie geen cursus volgt of ‘nieuw’ is, heeft eerst een ‘kennismakingsgesprek’ (op afspraak) met Mark van Praagh over de mogelijkheden.


 Zomer-workshops  Augustus 2021
De cursussen vinden plaats in "De Kunstbarak", bij Globe, Centrum voor Kunst en Cultuur, aan de Heuvellaan 33 in Hilversum (bij het MCO gebouw)

♦ Linoleumsnede ontwerpen, gutsen, afdrukken

16, 17 aug

♦ Portret tekenen naar foto

18 aug

♦ Landschap, ruimte en dieptewerking, acryl/olieverf

19, 20 aug

♦ Aquarel potlood tekenen en schilderen

21 aug


♦ 
LINOLEUMSNEDE: ONTWERPEN, GUTSEN EN AFDRUKKEN
maandag en dinsdag 16 en 17 augustus  12 - 17 uur 
(ook geschikt voor beginners)    € 125 incl. materialen

 Tijdens deze 2 dagen maak je het hele proces mee van het ontwerpen, gutsen en afdrukken van een linoleumsnede. Ter inspiratie en informatie bekijken we linoleumsneden van verschillende kunstenaars. Er worden suggesties aangereikt voor een thema of onderwerp zoals dieren, (vrije) portretten, (geabstraheerde) bomen, bloemen, etc n.a.v. foto’s. Je kunt ook eigen ideeën, foto’s of schetsen voor een lino meebrengen. Je maakt voorstudies om het onderwerp ‘grafisch’ te vertalen en ontwerpen in vlakken en lijnen en texturen die geschikt zijn om te gutsen. Er ontstaat een eigen ontwerp dat wordt overgebracht op linoleum. Je snijdt / gutst vervolgens je ontwerp in de linoplaat. Tenslotte kun je een oplage drukken op de pers of met de lepel op verschillende soorten papier. Experimenten met verschillende kleuren en drukgangen zijn ook interessant. Twee middagen intensief werken met verrassende resultaten.


 ♦ PORTRET TEKENEN NAAR FOTO
woensdag 18 augustus  12 - 17 uur 
(ook geschikt voor beginners)    € 59  incl. materialen  

We beginnen met enige ‘theorie’ over basisvormen, verhoudingen, plastiek en details van het portret. Een diaserie van getekende portretten maakt verschillende technieken en stijlen inzichtelijk. Daarna ga je aan de slag met potlood/grafiet, houtskool of krijt. We werken naar foto’s die aanwezig zijn in het atelier of die je zelf meeneemt. Je oefent in goed kijken naar vormen, verhoudingen, lijnen, tonen, gelijkenis en expressie. Na een aantal studies werk je een tekening uit. Naast informatie in de groep is de begeleiding vooral individueel. Wie zich inschrijft krijgt nadere informatie en criteria waaraan de foto die je zelf meeneemt moet voldoen.


♦ LANDSCHAP: RUIMTE en DIEPTEWERKING - OLIEVERF en/of ACRYL
donderdag en vrijdag 19 en 20 augustus 10 - 13 en 14 - 17    € 125 incl. materialen

Foto’s van verschillende landschappen zijn uitgangspunt. We onderzoeken hoe dieptewerking en verten op verschillende manieren kunnen worden verkregen in een schilderij. Vorm- en kleur- of atmosferisch perspectief, overlapping, textuurverschillen en mate van detaillering zijn o.a. middelen om dieptewerking in je werk te versterken. Ook de compositie speelt een rol. Aan de hand van een diaserie van foto’s en schilderijen wordt een en ander toegelicht.
Je zet n.a.v. foto’s van landschappen een schilderij op in olieverf of acryl waarin je de verkregen inzichten toepast. Je kunt daarbij in eigen stijl en techniek werken. Als het goed is heeft iedereen aan het eind van de dag een ruimtelijk schilderij met een sterke dieptewerking. Vooral interessant voor mensen die graag landschappen schilderen.


♦ AQUARELPOTLOOD: TEKENEN EN SCHILDEREN
zaterdag 21 augustus  12 - 17 uur  
(ook geschikt voor beginners)    € 59 incl. materialen

Het aquarelpotlood is een mooi middel om wat kleiner en fijner te werken. Je kunt er zowel (gedetailleerd) tekenenachtig mee werken als schilderen. Je doet eerst een aantal technische oefeningen om te experimenteren en daarna werken we met thema’s als bloemen, fruit en insecten.

 

 INSCHRIJVEN

Stuur een email naar markvanpraagh@gmail.com
onder vermelding van naam, telefoonnummer en emailadres en voor welke cursus of workshop u zich aanmeldt.
Na ontvangst van uw email nemen wij contact met u op.
U kunt zich ook telefonisch aanmelden: 06 48758174 


U kunt altijd bellen voor een afspraak of meer informatie